Michael Apted

Michael David Apted (született 1941. febr. 10.) egy angol rendező, producer, színész és író. Ő az egyik legtermékenyebb brit rendező az ő generációjában, de a legismertebb munkája az Up! sorozat.

2003. június 29-én ő lett a megválaszott elnöke az Amerika Rendező Egyesületének (Directors Guild of America). Visszatért a televízióhoz, és megrendezte az első 3 epizódot a Róma TV sorozatnak. Az ő újkeletű fő attrakciós film projecktje az ‘Amazing Grace’ volt, melynek premiere a Torontói Film Fesztivállal zárult 2006. szeptember 16-án. Ő kijelölt volt a ‘ Companion of the Order of St Michael and St George ‘ által a 2008-as Születésnap érdemjelén.

Korai élete:
Apted egy közép-osztálybeli családban született Aylesbury, Buckinghamshire-ben, Frances Amelia és Ronald William Apted fiaként, aki egy biztosítási vállalatnál dolgozott. Michael Apted bebiztosította az ösztöndíját a City of London School hallgatójaként, és később jogot és történelmet tanult a Cambridge egyetemen.

Carrier:

Televízió:

A karrierjét a televíziónál kezdte, mint 6 hónapos gyakornok a Granadai televíziónál, Manchesterben, ahol kutatóként dolgozott. Az egyik első projecktje a Granadánál tette ot híressé: az Up! sorozat, amely 1964-ben kezdődött.

Egyéb televíziós munkái: Koronázási utca, A szerelmesek, A kollekció, Játssz a máért, New York-i hírek, Házasság Amerikában, Róma.

Film:
Az első sajátos filmjét 1972-ben mutatták be ‘A háromszoros visszhang’ címen, Oliver Reed-del és Glenda Jacksonnal, és rendezett két filmet David Puttnamnak. Apted rendezett egy James Bond filmet is, a ‘A világ nem elég’ címűt. És persze most ő rendezi a Narnia Krónikái 3. részét, a Hajnalvándor útját.

Egyéb filmjei: A háromszoros visszhang, Agatha, Coal Miner lánya, Elsőszülött, A világ nem elég, Enigma, Elég, Csodálatos Grace, Narnia Krónikái: A Hajnalvándor útja.

Dokumentumfilmek:
Apted később dokumentumfilmekkel folytatta a rendezést, beleértve a ‘Brin on the Night’ címűt. 1998/99-ben ő rendezte a ‘Hosszú az út hazáig’ című filmet, ami az Egyesült Királyságról és az Egyesült Államokról szól.

Saját fordítás © Copyright


Szólj hozzá Te is!


Hozzászólás: