Andrew Adamson

Andrew Adamson egy filmrendező Új-Zélandról. 1966. december 1.-én született, 11 évesen Papua Új Guinea-ba költötött szüleivel, ezután 18 éves korában visszatért Új-Zélandba. Eredetileg építész akart lenni, de egy autóbaleset miatt elszalasztotta egy egyetem beiratkozási határidejét. 24 évesen San Fransiscoba ment, hogy Los Angelesben a Pacific Data Images-nek dolgozhasson. Ő volt a filmekért felelős műszaki igazgató, mint például a ‘Toys’nak (1992), és az ‘Angels in the Outfild’nek (1994) és ő volt a vizuális hatást felügyelő a ‘Batman Forever’-nek (1995), a ‘A Time to Kill’nek (1996) és a ‘Batman and Robin’-nak (1997.).

Az első jelentős filmje a Shrek című animációs film, amelyet ő írt és ő forgatott le. Ez közel 50 millió dollárt hozott és ráadásul nyert egy Oscar-díjat a Legjobb Animációsfilm kategóriában. A folytatás, a Shrek 2, közel 900 millió dollárt hozott, és ez volt az egyetlen a Top 10-ben ami sokáig tartotta a helyét a legmagasabb helyen.

Az Adamson elég ironikus név (Ádám fia/Son of Adam/), ő írta a forgatókönyvet és ő rendezte össze a Narnia Krónikái: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrényt a Walden Media számára. A film 2005 decemberében került a mozikba és 745 dollárt hozott és Oscart is nyert a Best Achievement in Makeup kategóriában. Visszatért a forgatáshoz, és a második filmje a Caspian herceg volt (a Narnia Krónikái folytatása), ami 2008 májusában került a mozikba és 419 millió dollárt hozott. Mindazonáltal a közelgő harmadik filmnél (A hajnalvándor útja) csak végrehajtói producerként szolgál, ezt a filmet most Michael Apted rendezi (a film 2010 decemberére várható).

Adamson jelenleg Új-Zélandban él két lányával.

Saját fordítás © Copyright


Szólj hozzá Te is!


Hozzászólás: