Caspian Herceg színpadi darab: Első 20 perc leírása

A Caspian herceg színpadi darabjának DVD kiadása még márciusig nem lesz kész, addig is kézhez kaptuk a darab első 20 percének a szövegkönyvét.
A darab égdörgés hangjával kezdődik

Narrátor (női hang): Sok évvel ezelőtt, egy Narniától távoli országban, egy Dél Tengernek nevezett világ mély vizén, egy hajónyi kalózt sodort egy szigetre a vihar…

A nyitó narráció körülbelül Aslan sorait köveit a könyvben. Egy rövid képet kapunk arról, ahogy a kalózok megtámadják a lakosokat, veszekednek egymással és egy világok közötti szakadékot fedeznek fel az egyik barlangban. A barlang hátsó fala megnyílik (mint egy szekrényajtó) és a kalózok átlépve rajta Narniába jutnak. A kalózok előhúzzák kardjaikat.
A felolvasó aztán bemutatja Caspian dajkáját (akit az író/rendező Nicole Stratton alakít). Azt látjuk, hogy egy gyermeket tart a kezében és egy bölcső mellet áll.

Nővér: … És látod, hercegem, így lettek a Telmarinok azokká az emberekké, akiket most ismersz. Emberekké, akiket majd te fogsz uralni. De mikor eljön ez az idő, ne felejtsd el a dadusod és amit tanított neked. Narnia végre újra a béke és a szabadság földje lehet, ha követed az oroszlánt, hercegem. A telmarini emberek hercege… Caspian herceg!

Elsötétül a szín

A THE ACADEMY OF ARTS BEMUTATJA
A LOGOS THEATER PRODUKCIÓJÁT
NARNIA KRÓNIKÁI: CASPIAN HERCEG

A megvilágítás megmutatja a négy gyermeket, ahogy belépnek az állomásra, bőröndjüket cipelve. Még több narrációt hallhatunk, ami közvetíti a könyv első sorait.

Lucy: Miért kell a lányoknak és a fiúknak más iskolákba menniük?
Susan: Így működnek a bentlakásos iskolák, Lu.
Peter: Ne aggódj, Lu. Alig veszed észre, és az első éved csak úgy elrepül és akkor mindennyian együtt leszünk megint. Meglátod.
Edmund: Ha Narniában lennénk, nem kellene elbúcsúznunk.
Lucy: Aucs!

Hirtelen a gyerekeket valami elkezdi húzni. Megfogják egymás kezét. Kék fények kezdenek el világítani és a színfalak felemelkednek és forogni kezdenek. Egy tengerparton találják magukat.

Lucy: Szerintetek lehetséges, hogy visszakerültünk Narniába?
Edmund: Nos, akárhol is vagyunk, jobb, mint egy tömött vonaton utazni a latin és az algebra felé.

A Pevensiek boldogan játszani kezdenek a vízben (nem igazi víz, de ügyesen megoldották a darabban). Aztán kikecmeregnek a partra, megeszik a szendvicseket és friss vízért indulnak. Végül megtalálják az almafákat és elkezdenek gondolkodni, hol is lehetnek; a párbeszéd legtöbb eleme a könyvből származik.
Susan a sakk huszárt és odaadja Peternek. Ez egy erős emléket hoz fel: múltbéli alakok sétálnak a színpadra és elkezdenek sakkozni, ahogy Peter nézi őket, emlékezve.

Peter: Még mindig nem udjátok hol vagy? Ezek a romok maga Cair Paravel!

Edmund elég skeptikus, de Peter bebizonyítja (még több párbeszéd C.S.Lewis tollából). Aztán Lucy rájön, hogy a kincstár ajtajának ott kell lennie mögöttük. A Pevensiek izgatottan másszák meg a lépcsőket és próbálták kinyitni az ajtót.
Ahogy a szereplők képei egy másik jelentbe lépnek át, tökéletesen meg lett oldva a színpadon.

Peter: Nem látok semmit. Bárcsak lenne valamilyen lámpánk.
Edmund:Itt van a születésnapi ajándékom, amit múlthéten kaptam… egy zseblámpa.
Peter: Tökéletes.

Peter körbevilágít, feltárva a négy kincsesládát (körülbelül mint a 2008-as filmben).

Edmund: Alig hiszem el. Ez a mi kincsestárunk.

Beszélgetnek a régi időkről, különböző dolgokat húzva elé és megtalálják ajándékaikat is. Susan kürtje, persze, hiányzik. Peter előhúzza kardját és pajzsát (mely ugyanazt a mintát viseli, mint a Walden filmekben). Edmund letérdel.

Peter: Ez a kardom, Rhindon. Amivel megöltem a farkast.

Edmund lenéz.

Edmund: Bárcsak ott lehettem volna.

Peter öccse vállára teszi a kezét.

Peter: Most itt vagy, Ed. Ez az, ami számít.

Susan figyelmezteti a többieket, hogy nem kéne elhasználni a zseblámpa összes fényét és a gyerekek elhagyják a kincstárat.
Elsötétül, majd újra fénybe kerül a színpad. Felébrednek és már a narniai ruháikban vannak.

ÍRTA: Ördögmanó KATEGÓRIA: Egyéb, Színház DÁTUM: 2017.02.28.


Szólj hozzá Te is!


Hozzászólás:


1 / 1 oldal1