Ezüst trón hírek

Pár napja Joe Johnston megosztott velünk egy videót (amit azóta már nem látok), amiben elárult pár dolgot az Ezüst trónnal kapcsolatban.

Új szereposztás

Joe végre az asztalra csapott és elosztott néhány kételyt: Will Poulter többé már nem fogja alakítani Eustace Clarence Scrubb-ot az Ezüst trónban. De nem csak a kora volt az egyetlen indok:
“Will Poulter egy nagyon tehetséges színész, de túl idős már, hogy Eustace legyen. De ezentúl szeretném elkülöníteni az előtő trilógiától. Szóval egy teljesen új szereposztással fogom kezdeni.”
Poulter mostmár 24 éves, ami azt jelenti, hogy 15 évvel idősebb a karakternél, ahogy Lewis megírta az idővonalon is. A színész jelenleg a Detroit című filmben szerepel. (Ha már a szereposztásnál járunk, Johnston elmondta, hogy Pörgerág szerepére a fiatal John Cleese-t eltudná képzelni).

Új kinézet

Joe hozzátette, hogy Az ezüst trón nem fogja követni az előző Narnia filmek kinézetét.
“Teljesen másképp fog kinézni. Az én elképzelésemet fogja majd bemutatni a könyv alapján. Dolgozik velem egy produkciós dizájner, aki hamarosan neki kezd dolgozni és nagyon izgatott vagyok, hogy mennyire csodálatos lesz. Szeretném már elkezden ia filmet, nem akarok azt éreztetni, hogy ez csak egy gyors forgatás volt. Így sok forgatás a szabadban lesz majd – talán Új-Zélandon.”

Új trilógia

“Minden teljesen új lesz; ez egy új trilógia kezdete lesz. Utalni fogunk majd a karakterektre és az eseményekre az előző filmekből, ahogy a könyvek is teszik, de szerintem ez egy teljesen új trilógia lesz.”

ÍRTA: Ördögmanó KATEGÓRIA: Cikkek, Érdekességek, Narnia DÁTUM: 2017.06.07.

Érdekességek Narnia világáról 4. rész

Elérkeztünk a 4. részhez. Jelenleg az Érdekességek Narnia világáról ennyiből áll, de amint találok még egy adagra valót, akkor mindenképp folytatódik (:

33. LEWIS TANÁCSA, HOGYAN OLVASD A KÖNYVEKET
Lewis úgy gondolta, hogy sorrendben kellene olvasni, az események alapján, amit a könyvek lefednek. De sok olvasó, kritikus és tudós úgy gondolta, hogy a megjelenésük szerint kellene: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény (1950), Caspian herceg (1951), A Hajnalvándor útja (1952), Az ezüst trón (1953), A ló és a kis gazdája (1954), Á varázsló unokaöccse (1955), Az utolsó csata (1956).
34. 7 KÖTET, 7 MENNY
Lewis tanára, Michael Ward jött elő azzal az ötlettel, hogy szándékosan alakítsa a Narnia krónikáit a hét menyország képére. Csillagászok szerint Copernikusz előtt a 16. században, a hét menyország magába foglalta a hét bolygót, amik a Föld körül keringtek és hatással volt az emberekre és eseményekre, sőt még a Föld magjában lévő metálra is. Könyvében Ward ezt írja: ” Az oroszlán Jupiter király monarchiája alá került, a Caspian herceg a Marsé, A Hajnalvándor útja a Nap fénye alatt jár, Az ezüst trón a Hold alárendeltje, A ló és kis gazdája a Merkúr szerelmes versei alatt áll, A varázsló unokaöccse a Vénusz életadó gyümölcseit eszi, Az utolsó csata pedig a csípős Szaturnusz alatt szenved és hal.”
35. ASLAN, A KÖZPONTI KARAKTER
Aslan, a történet központi oroszlánja a Narnia krónikáiban, a török megfelelője az oroszlánnak. Bár Aslan az egyetlen karakter, amelyik az összes könyvben megjelenik, de Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény első vázlatában nem jelent meg.
36. BORONGÁNY IHLETŐJE
Borongány karaktere, aki Az ezüst trón egyik főszereplőjévé válik, Fred Paxtor ihletése volt, aki mindenesként, kertészként és szakácsként is szolgált kb 30 évig Lewis otthonában Oxfordban.Douglas Gresham úgy írta le „egyszerű, földhöz ragadt ember, aki talán hívható mosolygósnak és mindvégig pesszimistának”. Ha valaki jó reggeltet kívánt Paxfordnak, talán így válaszolhatott: „Ah, úgy tűnik esni fog ebéd előtt, ha mégsem havazik vagy jeges eső jön”.
37. KINEK TUDHATÓ BE AZ EREDETI TÉRKÉP?
Bár több térkép is megjelent Narnia világához, de csak egy elismert „hivatalos” térkép jelent meg a történethez 1972-ben, Pauline Baynes által.
38. ASLAN, MINT JÉZUS
9. Egy ötödik osztályosnak írt levelében Lewis elmagyarázta, hogy Aslan miért nem egyszerűen “megtestesíti” Jézust: “Tételezzük fel, hogy Narnia világában vagyunk és az Isten fia, ahogy emberré vált a világunkban, úgy oroszlánná abba, aztán képzeljük el, mi történne.”

ÍRTA: Ördögmanó KATEGÓRIA: Érdekességek, Narnia DÁTUM: 2017.05.04.

Érdekességek Narnia világáról 3. rész

A 3. részben megtudhatjuk, hogyan adták ki a köteteket, hogyan érdemes olvasni őket és milyen jelentéseik vannak az esetleges neveknek.

27. A NEVEK JELENTÉSE
A “jadis” szó “boszorkány” a perzsa nyelvben; az “Aslan” pedig “oroszlán” a török nyelvben.
“Cair Paravel” jelentése “kisebb törvényszék/udvar” (a régi angol nyelvben a “caer” jelentése “udvar/bíróság”; a “paravail” pedig “kisebb” vagy “alatti”) Más szavakkal Narnia királyai Aslan alatt uralkodnak.
“Arslan Tash” török szó jelentése “kő oroszlán” (Arslan – oroszlán, Taş – kő); egy régészeti hely neve, mely Lilith legendájához fűződik (aki a Fehér boszorkány őse volt).
28. A KÖNYVEK SORRENDJE
Lewis ebben a sorrendbe írta a könyveket: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény; Caspian hercek; A Hajnalvándor útja; A ló és a kis gazdája; Ezüst trón; A varázsló unokaöccse; Utolsó csata.
De viszont az alábbi sorrendbe fejeződtek be: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény; Caspian herceg; A Hajnalvándor útja; Ezüst trón; A ló és kis gazdája; A varázsló unokaöccse; Utolsó csata.
A könyvek eredetileg ebben a sorrendben jelentek meg: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény; Caspian herceg; A Hajnalvándor útja; Ezüst trón; A ló és a kisgazdája; A varázsló unokaöccse; Utolsó csata.
Viszont kronológiailag így jönnek sorba: A varázsló unokaöccse; Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény; A ló és a kisgazdája; Caspian herceg; A Hajnalvándor útja; Ezüst trón; Utolsó csata.
29. FILMVÁLTOZATOK
6 film készült a Krónikákból, mielőtt kiadták volna a 2005-ös Walden Media által készített filmet és mind a televízió számára: egy animált változat Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrényből 1979-ben; egy BBC előverziós változat Az oroszlán, a boszorkány és a ruhésszekrényből, a Caspian hercegből és A Hajnalvándpr útjából (ez a kettő össze lett vonva) és Az ezüst trónból az 1980-as években; és egy kevésbé ismert fekete-fehér változat Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrényhez az angol ITV számára 1968-ban. Tovább olvasom

ÍRTA: Ördögmanó KATEGÓRIA: Érdekességek, Narnia DÁTUM: 2017.05.03.

Érdekességek Narnia világáról 2. rész

El is érkeztünk az Érdekességek Narnia világáról 2. részéhez. Ugyan még nem látom előre, hogy hány részből fog állni, hiszen még jó pár van, ami még lefordításra vár (:

14. TOLKIEN NEM SZERETTE AZ OROSZLÁN, A BOSZORKÁNY ÉS A RUHÁSSZEKRÉNYT
1949-ben Lewis olvasott a könyv befejezett kéziratából Tolkiennek és meglepődött az író negatív reakcióján. Sok elmélet van arról, miért is nem szerette a könyvet. Néhány szerint azért, mert Tolkiennek nem tetszett az, hogy Lewis annyi mitológiát gyúrt össze. Egy másik elmélet szerint pedig Tolkien fenyegetve érezte magát a sebességtől, ahogy Lewis összeállítja a világát, míg Tolkien olyan aprólékosan építi fel Középfölde történetét.
Az igazság az, hogy talán nem is fogjuk tudni a részleteken. Tolkien említette egy levelében: “Szomorú, hogy Narnia és C.S.L. további történetei megmaradnak a szimpátiámon kívűl, olyannyira, mint az enyémek az ő szimpátiáján kívűl marad.” Ami majdnem semmitmondó számunkra.
15. AZ EGYIK LEGJOBBAN ELADOTT KÖNYVEK EGYIKE
Nehéz besorolni mindenidők legjobban eladott könyveket, de amikor az emberek megpróbálják, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény általában a listán van. Például ezen a listán a 6., azon a 9.; amazon pedig 17.
Ebben az esetben, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény hihetetlenül sikeres. 47 nyelvre lett lefordítva és feldolgozta már a televízió, a színpad, a rádió és az ezüst vászon is. 2005-ben pedig egy nagy bevételű filmet is, melyben szerepet kapott Tilda Swinton és James McAvoy is.
16. A TÖRÖK CSEMEGE EGY LÉTEZŐ ÉDESSÉG, AMIT MI IS ELKÉSZÍTHETÜNK
A Fehér Boszorkány egy mágikus török csemegét ad Edmundnak, amit nem tud letenni. “Minden darab édes volt egészen a belsejéig és Edmun nem kóstolt még ennyire finomat” Te is nyugodtan készíthetsz egy adagot (a mágia kivételével persze), például ezzel a recepttel. Tovább olvasom

ÍRTA: Ördögmanó KATEGÓRIA: Érdekességek, Narnia DÁTUM: 2017.05.02.

Érdekességek Narnia világáról 1. rész

Úgy gondoltam, hogy amikor nincsenek hírek a színészekről és Az ezüst trónról, akkor elindítok egy sorozatot, amiben érdekességeket tudhattok meg Narniáról, és még egyet, amiben viszont C.S.Lewisról hozok érdekességeket. Igyekszem kiválogatni az ismétléseket, de lehet be fog csúszni esetleg egy-egy olyan, ami már volt az előző bejegyzésben. Ha fontos elemről van szó, akkor azt semmiképp sem árt mindegyik részbe beletenni, nem igaz? (:

1. A TÖRTÉNET EGY FAUN KÉPÉRŐL NYERT INSPIRÁCIÓT
16 éves korától kezdve Lewis gyakran arról képzelődött, hogy “egy faunk egy esenyőt és csomagokat cipel egy havas erdőben”. A Minden egy képpel kezdődik esszé szerint a kép mindaddig felbukkant nála, míg 40 éves korában, úgy nem döntött: “Próbáljunk meg írni köré egy történetet”.
2. A KÖNYVET 3 KISLÁNY IS INSPIRÁLTA, AKIK NÁLA SZÁLLTAK MEG A II. VILÁGHÁBORÚ ALATT
1939-ben 3 kislány, Margaret, Mary és Katherine evakuálva lettek Londonból a bombázások miatt és rövid időre Lewis vidéki házában szállásolták el őket. Ez a helyzet inspirálhatta a négy gyermek – Susa, Peter, Edmund és Lucy – utazását az idős professzorhoz a könyvben.
3. AZ OROSZLÁN, A BOSZORKÁNY ÉS A RUHÁSSZEKRÉNY 10 ÉVIG ÍRÓDOTT
Lewis 1939-ben kezdte el a történet írását, ám csak 1949-ben fejezte be. A novellát a következő évben, 1950-ben publikálták.
4. A TÖRTÉNET HIÁNYOS VOLT ASLAN NÉLKÜL
Lewis bizonytalan volt a könyvvel kapcsolatban, míg “Aslan bele nem ugrott”. Folyton oroszlánokról álmodott és rájött, hogy Aslan bevonásával “egybe hozza a történetet és hamarosan hozta maga után a többi 6 Narnia történetet”. Véletlenül pedig az Aslan név oroszlánt jelent a török nyelvben.
5. LEWIS ÉS J.R.R. TOLKIEN UGYANABBAN AZ ÍRÓI CSOPORTBAN VOLT, AZ IKLINGEKBEN
Míg mindkét író dolgozott a saját fantasy novelláján – Lewis a Narnián; Tolkien pedig A gyűrűk urán – minden hétfő reggel összeültek és az írásról beszélgettek. Mások is csatlakoztak hozzájuk és lassan a csoport 19 tagból állt, így csütörtök esténként kezdtek el találkozni, hogy megosszák és megbeszéljék munkáikat. Tovább olvasom

ÍRTA: Ördögmanó KATEGÓRIA: Érdekességek, Narnia DÁTUM: 2017.05.01.

Megtudtuk ki rendezi Az ezüst trónt

A tegnapi napon végre megtudtuk, hogy ki fogja rendezni a soron következő Narnia történetet, Az ezüst trón-t. A hivatalos Narnia Krónikái Facebook oldalra az alábbi bejelentés került ki:

Örömmel üdvözöljük Joe Johnstont, az Amerika kapitány rendezőjét a Narnia családban! Joe fogja rendezni a soron következő Narnia filmet, ami Az ezüst trón lesz.
Douglas Gresham így niylatkozott: “Nagyon jó hír, hogy Joe Johnston beleegyezett, hogy Az ezüst trón csapatában legyen! Olyan emberre van szükségünk, aki valóban érzi a szépet, a varázslatot, az izgalmat, beleértve a humort és a szórakozást; ezekkel az elemekkel a film teljes lesz. Nagyon várom már, hogy együtt dolgozhassak vele ezen a projekten. A legjobb filmekben a rendező elég élénk, rejtett karakter – és szerintem nekünk lett egy!”
A film producere, Mark Gordon az alábbit mondta: “Joe egy fantasztikus történetmesélő, aki egyenértékűen ismeri a legnagyobb sorozatokat és a legbizalmasabb karakterdarabokat. Mert C.S.Lewis története ikonikus és hősies, de ugyanakkor lágy, személyes és érzelmes; ő a legjobb választás, hogy Az ezüst trón a zöldvászonra vigye.”
Egy lépéssel közelebb kerültünk a filmhez! Maradjatok velünk a további hírekért!

Joe az alábbi filmek rendezésében is részt vett: Amerika kapitány: Az első bosszúálló (2011), Hidalgo (2004), Jurassic Park III (2001), Októberi égbolt (1999), Jumanji (1995) és a Rocketeer (1991). Valamint ne felejtsük el: a film forgatókönyv írói, Christopher Markus és Stephen McFeely írták az Amerika kapitány trilógiát is.

ÍRTA: Ördögmanó KATEGÓRIA: Cikkek, Filmek, Narnia DÁTUM: 2017.04.28.

1 / 3 oldal123