Amit C.S. Lewisról még tudni lehet 4. rész

Elérkeztünk a cikksorozat utolsó részét. Remélem tetszett és igyekszem majd újra hozni pár érdekességet, esetleg a színészekről és a filmekről is (:

19. TOLKIEN NEM SZERETTE A NARNIA TÖRTÉNETEKET, MERT úgy érezte, hogy a keresztény jelenlét túl egyértelmű, de Lewis ragaszkodott ahhoz, hogy nem konkrétan a szó értelmében írja a történetet. Egy ötödikesnek írt levelében Lewis elmagyarázta, hogy Aslan nem egyszerűen Jézust ábrázolja: Tegyük fel, hogy Narniába érkezünk és Isten fia, aki a mi világunkban ember lett, oroszlán lett ott; ezután képzeld el mi történne.
20. MEGBUKOTT AZ OXFORD FELVÉTELI vizsgán, kétszer is. Legalább kétszer írta meg a feladatot, de a matematikai részen elbukott. Végül felvételz nyert az egyetemre 1917-ben, mert szolgált a seregben.
21. NEM HITT A SZENTÍRÁS TÉVEDHETETLENSÉGÉBEN. Csakhogy tisztázzuk, magasan ajánlotta a Bibliát és a tanítását. Gyakran olvasta a Bibliát, de soha nem használta ugyanazt a nyelvezetet, mint ahogy av evangélisták ma.
22. NEM VOLT A REFORMÁCIÓ HÍVE. ÚGY gondolta, minden adandó problémát lehet megfelelően kezelni.
23. A CSŰRCSAVAR LEVELEI VOLT A LEGKEVÉSBÉ a kedvenc írása. Úgy nyilatkozott, hogy ez volt az, amit a legkevesebb élvezettel írt. “Oldalt váltani” nehéz volt számára
24. LEVELEZETT KATHY KELLERREL. Kathy Tim Keller felesége volt. A nő még akkor írt Lewisnak, mikor még 12 volt. 4 levél található meg tőle a “Gyerekeknek írt leveleim”-ben és 3 levél van a “Levelek C.S.Lewisnak”-ban is.

ÍRTA: Ördögmanó KATEGÓRIA: C.S.Lewis, Érdekességek DÁTUM: 2017.05.23.

Amit C.S. Lewisról még tudni lehet 3. rész

Kedvenc történetünk írójáról szóló érdekességek sorozata folytatódik. A mai nap elhoztam nektek a 3. részt is:

13. LEWIS ÍRT EGY HASONLÍTÓ TÖRTÉNETET gyerekkorából a későbbi Narnia kötetekhez: Az Animal-Landnek semmi köze nincs Narniához, talán az antropomorf vadállatok kivételével. Animal-land teljes egészében kizárja a csoda legapróbb esélyét is. Bár később hozzátette: Míg feltérképeztem és sorrendbe helyeztem az Animal-landet, edzettem maga, hogy regényíró legyek.
14. LEWIS MEGFONTOLTA, HOGY MAGA ILLUSZTRÁLJA a Narnia könyveket, ám úgy döntött, hogy nincs meg hozzá sem a képessége, sem az ideje. Ehelyett egy fiatal művészt, Pauline Baynest kért meg, aki J.R.R. Tolkien A sonkádi Egyed gazda című történetéhez is rajzolt 1948-ban. Bár soha nem volt teljesen elégedett Baynes rajzaival a gyerekekről és az állatokról, megjegyzéseiben hálás volt értük. Nem tud oroszlánt rajzolni, de annyira jó, gyönyörű és érzékeny, hogy nem tudom megmondani neki – mesélte George Sayernek. Mikor Az utolcsó csata megnyerte a Carnegie medált a Legjobb gyermekkönyv kategóriában 1956-ban, Baynes írt egy levelet Lewisnak, melyben gratulált neki. Az író ezt válaszolta neki: Nem inkább a mi medálunk?
15. 1955-BEN C.S.LEWIS TALÁLKOZOTT BILLY GRAHAMMAL, aki egy vezetői expedíción volt, amit a Cambridge egyetem szponzorált. Graham így beszél az íróról: Nem csak intelligensnek és értelmesnek találtam, hanem udvariasnak és edvesnek; őszintén érdekelte az expedíciónk. “Tudod – mondta, hogy találkoztunk – sok kritikát kapsz, de még nem találkoztam egy kritikussal sem, aki személyesen ismerne téged.”
16. MIKOR LEWIS A SZERELEM ALLEGÓRIÁJÁT ELKÜLDTE az Oxfor Clarendon Press-nek, a kézirat tovább lett küldve Charles Williamsnek. Abban az időben Willaims és Lewis nem ismerték egymást, de Lewis olvasta Williams The Place of The Lion novelláját. Williams válaszolt is Lewisnak, miután kapott tőle egy levelet, amiben dícséri munkájáz. Williams azt írta levelében Lewisnak, hogy A szerelem allegóriája “tulajdonképpen az egyetlen, amivel találkozott Dante óta, ami megmutatja mit is jelent ez a furcsa szerelmi identitás és hit.”
17. SOKAN, AKIK AZUTÁN OLVASTÁK LEWIS ELSŐ KÖNYVÉT, miután megtért, úgy hitték, hogy katolikus és a második kiadás egy katolikus kiadó által jelent meg. Lewis 1940-ben elcsodálkozott, hogy két ember, akinek megtérése hozzám köthető, pápisták lettek. Ez a népszerűség és katolikus ráhatás folytatódott végig Lewis életében egészen a mai napig. II. János Pál pápa a The Four Loves című regényről úgy beszélt, mint egyik kedvence.
18. A 30-AS ÉVEI KÖZEPÉIG LEWIS KÖLTŐ SZERETETT VOLNA LENNI. Az olyan modern költők mellett, mint T. S. Elliott, Lewis inkább kötött ritmusokkal szeretett verseket írni. Cupidóról és Pszichéről szóló újramesélése először versként indul, míg végül novellaként került kiadásra.

ÍRTA: Ördögmanó KATEGÓRIA: C.S.Lewis, Érdekességek DÁTUM: 2017.05.21.

Amit C.S. Lewisról még tudni lehet 2. rész

Elhoztam nektek az Amit C.S. Lewisról még tudni lehet 2. részét. Igyekeztem olyanokat összegyűjteni nektek, amiket még az önéletrajzban sem olvashattatok. Remélem sikerült és tetszik az eddig megjelent 2 rész (:

7. LEWIS SOHA NEM TANULT MEG GÉPELNI, mindig megmarad a tollnál. Az egyik dolog az ügyetlensége volt, mert csak egy porc van az ujjaiban, ezzel gátolva az írógép használatát. Bár nem csak az ujjporcok tartották vissza a gépeléstől, ő maga választotta, hogy nem csinálja. Az írás ezen gépes módja megakadályozza a kreatív procedúrát a gépelés folyamatos kattogásával, ami megzavarja az író elismerését az angol nyelv ritmikája és üteme iránt.
8. AZ 1930-AS ÉVEK KÖZEPÉTŐL EGÉSZEN az 1940-es évek végéig, Lewis minden kedd és csütörtök este összeült irodalmi barátaival, hogy egy ital mellett megbeszéljék és véleményt alkossanak egymás munkáiról. Az Iklingek, ahogy ők hívták magukat, beleértve J.R.R. Tolkinet, Charles Willams-t és Lewis bátyját, Warnie-t. Warnie így írt erről a naplójába: Mi nem egy egyező véleményű társaság voltunk… Az, hogy olvassunk az Inklingeknek, félelmetes megpróbáltatás volt. A munka heve alatt olyan művek kerültek kritika alá, mint a Csűrcsavar levelei, a Narnia könyvek és A Hobbit. Ha nincs C.S.Lewis bátorítása, nem hiszem, hogy befejeztem volna vagy kiadásra ajánlottam volna A Gyűrűk urát – monta Tolkien Clyde Kilbynek 1965-ben.
9. LEWIS KÖZELI BARÁTJA, OWEN BARFIELD, akinek a Szerelem allegóriája című könyvét ajánlotta, Lewis ügyvédje is volt. Lewis megkérte Barfieldet, hogy állítson fel egy alapítványt a könyvbeli bevételeiből. Lewis beévelének 90%-a adományozásra ment. Ez a nagylelkűség annak ellenére lett, hogy Lewis örökölte apja csődbejutási félelmét és mindketten ügyetlenül kezelték a befektetett pénzüket. Lewis kertésze, Fred Paxfor az író örökségét olvasva felfedezte, hogy csak 100 fontot hagy rá. Paxfor meg is jegyezte: Ez nem fog engem messzire vinni, nemde?, majd nagylelkűen hozzátette: Mr Jacknek soha nem volt érzéke a pénzhez. Elméje mindig a magasabb dolgokon járt.
10. LEWIS RÉSZBEN AZÉRT IS ÍRTA A Surprise by Joy-t, hogy elmagyarázza miként hatott a gyermekkora az írásaira és elbeszéléseire. Személyi pszichológusa és Inkling-beli társa, Robert E. Havard szerint a könyvet lehetett volna “Amit Jack eltitkolt” is, mert sok olyat olvashatunk benne, amit Lewis nem mondott el az életéről.
11. LEWIS ODÁIG VOLT A BECENEVEKÉRT. Ő és testvére, Warni mindig Smallpigibothamnek (SPB) és Archipigibothamnak (APB) nevezték egymást, amit onnan vettek, amikor a dadájuk azza fenegette őket, hogy elfenekeli őket. Lewis halála után Warnie ugyanúgy beszélt róla, mint szereptett SPB-m. Édesapjukat, Albertet Pudaitabirdnek nevezték, mivel íres kiejtében így hívta a krumplit. Tolkien Tollers lett, Mrs. Moore Monto és Robert E. Havard pedig gyakra Humphrey volt, de néha az UselessQueak (hasztalanul hápogó) vagy U.Q beceneveket kapta. Gyakori sétálótársa, A.C. Harwood “a Séták Ura” nevet kapta.
12. MIVEL GYEREKKÉNT AZ ÍR BELFASTBAN NEVELKEDTEK, Lewis és Warnie a gyakori esős napok miatt bent maradtak és történeteket találtak ki. Jacks vagy Jack, ahogy 3 évesen elneveztette magát, képeket rajzolt, hogy történeteit illusztrálja leginkább beszélő állatokról, melynek ötleteit Beatrix Pottertől, Kenneth Grahamtől és sok más hősies meséből vett. Történetei hamar bátyja hatalmas képzeletbeli ilágának, a Boxennek a részei lettek. A karakterek párbeszédei gyakran a felnőttek beszélgetéseit tükrözték vissza, amiket a két testvér hallott – leginkább politikáról.

ÍRTA: Ördögmanó KATEGÓRIA: C.S.Lewis, Érdekességek DÁTUM: 2017.05.20.

Amit C.S. Lewisról még tudni lehet 1. rész

Említettem már, hogy az Érdekességek Narnia világáról cikksorozat után egy C.S. Lewisszal foglalkozó cikksorozat következik. Nos az Amit C.S. Lewisról még tudni lehet sorozat első része itt is lenne:

1. C.S.LEWIS EGYSZER MEGNÉZTE a King Kongot. Arthur Greevesnek írt levelében ezt írta: Meg fogsz lepődni, de megint elmentem a moziba! Ne aggódj, nem csinálok ebből szokást. Később, a film szempontjából ezt írta: Szerintem a King Kong egyes részei (főleg, amikor a helyiek fellázadnak, mikor áttörti a kapukat) csodálatosak voltak. Végül írótársát is kommentálta: A New York részek viszont hitványak voltak.
2. LEWIS 4 VERSES GYŰJTEMÉNYT írt Clive Hamilton álnéven. Lewis korai ambíciói a jó versek mögött rejlettek és nagy energiát tett bele, hogy megírja, majd újra és újra átírja verseit, néhányat még akkor is, amikor már kiadták.
3. MIKOR LEWIS CSAK 4 ÉVES VOLT kutyáját, Jacksie-t elütötte egy autó. Nemsokkal ezután bejelentette, hogy ezentúl Jacksie-nek nevezzék és nem is válaszolt más szólításra, de végül elfogadta a Jacks-et, mely végül Jack lett, ami végül a család és a barátok között vált szokásos megszólítássá.
4. LEWIS ERŐSEN ELLENE VOLT MUNKÁI élőszereplős feldolgozásainak, pedig tisztában volt a technológia fejlődésével. Meggyőződése volt, hogy az állati karakterek ha kiveszik a narratív szerepeltetésből a láthatóba, akkor mindig elbohóckodják vagy rémálom lesz. Ezt az 1950-es években mondta, mikor a technológia még nem volt annyira fejlett, hogy elkészítsen olyan speciális effekteket, amik a Narnia megalkotásához volt szükséges.
5. 1963. NOVEMBER 22.-ÉN HALT MEG, egy héttel a 65. születésnapja előtt és egy napon Kennedy-vel.
6. LEWIS NAGYON TÖRŐDÖTT AZ EMBEREKKEL. Bevételéből sokszor adományozott rászorulóknak. Lewis soha nem gazdagodott meg keresztény klasszikusaiból, Michael Maudlin szerint, aki a HarperOne szerkesztője. A könyve szegénnyé tették őt. – mondja Maudlin. – Megkapta a fizetését, de úgy gondolta, hogy nem él ezzel a lehetőséggel. Lewis megesküdött, hogy az összes pénzét, amit a könyveiből nyer, a kereszténységnek adományozza, mesélte Maudlin. Mindig nagy adócsekkeket kapott a keresztény könyvei után, de mindig nehéz volt befizetnie, mert addigra már az összes pénzét eladományozta.

ÍRTA: Ördögmanó KATEGÓRIA: C.S.Lewis, Érdekességek DÁTUM: 2017.05.19.

Érdekességek Narnia világáról 4. rész

Elérkeztünk a 4. részhez. Jelenleg az Érdekességek Narnia világáról ennyiből áll, de amint találok még egy adagra valót, akkor mindenképp folytatódik (:

33. LEWIS TANÁCSA, HOGYAN OLVASD A KÖNYVEKET
Lewis úgy gondolta, hogy sorrendben kellene olvasni, az események alapján, amit a könyvek lefednek. De sok olvasó, kritikus és tudós úgy gondolta, hogy a megjelenésük szerint kellene: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény (1950), Caspian herceg (1951), A Hajnalvándor útja (1952), Az ezüst trón (1953), A ló és a kis gazdája (1954), Á varázsló unokaöccse (1955), Az utolsó csata (1956).
34. 7 KÖTET, 7 MENNY
Lewis tanára, Michael Ward jött elő azzal az ötlettel, hogy szándékosan alakítsa a Narnia krónikáit a hét menyország képére. Csillagászok szerint Copernikusz előtt a 16. században, a hét menyország magába foglalta a hét bolygót, amik a Föld körül keringtek és hatással volt az emberekre és eseményekre, sőt még a Föld magjában lévő metálra is. Könyvében Ward ezt írja: ” Az oroszlán Jupiter király monarchiája alá került, a Caspian herceg a Marsé, A Hajnalvándor útja a Nap fénye alatt jár, Az ezüst trón a Hold alárendeltje, A ló és kis gazdája a Merkúr szerelmes versei alatt áll, A varázsló unokaöccse a Vénusz életadó gyümölcseit eszi, Az utolsó csata pedig a csípős Szaturnusz alatt szenved és hal.”
35. ASLAN, A KÖZPONTI KARAKTER
Aslan, a történet központi oroszlánja a Narnia krónikáiban, a török megfelelője az oroszlánnak. Bár Aslan az egyetlen karakter, amelyik az összes könyvben megjelenik, de Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény első vázlatában nem jelent meg.
36. BORONGÁNY IHLETŐJE
Borongány karaktere, aki Az ezüst trón egyik főszereplőjévé válik, Fred Paxtor ihletése volt, aki mindenesként, kertészként és szakácsként is szolgált kb 30 évig Lewis otthonában Oxfordban.Douglas Gresham úgy írta le „egyszerű, földhöz ragadt ember, aki talán hívható mosolygósnak és mindvégig pesszimistának”. Ha valaki jó reggeltet kívánt Paxfordnak, talán így válaszolhatott: „Ah, úgy tűnik esni fog ebéd előtt, ha mégsem havazik vagy jeges eső jön”.
37. KINEK TUDHATÓ BE AZ EREDETI TÉRKÉP?
Bár több térkép is megjelent Narnia világához, de csak egy elismert „hivatalos” térkép jelent meg a történethez 1972-ben, Pauline Baynes által.
38. ASLAN, MINT JÉZUS
9. Egy ötödik osztályosnak írt levelében Lewis elmagyarázta, hogy Aslan miért nem egyszerűen “megtestesíti” Jézust: “Tételezzük fel, hogy Narnia világában vagyunk és az Isten fia, ahogy emberré vált a világunkban, úgy oroszlánná abba, aztán képzeljük el, mi történne.”

ÍRTA: Ördögmanó KATEGÓRIA: Érdekességek, Narnia DÁTUM: 2017.05.04.

Érdekességek Narnia világáról 3. rész

A 3. részben megtudhatjuk, hogyan adták ki a köteteket, hogyan érdemes olvasni őket és milyen jelentéseik vannak az esetleges neveknek.

27. A NEVEK JELENTÉSE
A “jadis” szó “boszorkány” a perzsa nyelvben; az “Aslan” pedig “oroszlán” a török nyelvben.
“Cair Paravel” jelentése “kisebb törvényszék/udvar” (a régi angol nyelvben a “caer” jelentése “udvar/bíróság”; a “paravail” pedig “kisebb” vagy “alatti”) Más szavakkal Narnia királyai Aslan alatt uralkodnak.
“Arslan Tash” török szó jelentése “kő oroszlán” (Arslan – oroszlán, Taş – kő); egy régészeti hely neve, mely Lilith legendájához fűződik (aki a Fehér boszorkány őse volt).
28. A KÖNYVEK SORRENDJE
Lewis ebben a sorrendbe írta a könyveket: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény; Caspian hercek; A Hajnalvándor útja; A ló és a kis gazdája; Ezüst trón; A varázsló unokaöccse; Utolsó csata.
De viszont az alábbi sorrendbe fejeződtek be: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény; Caspian herceg; A Hajnalvándor útja; Ezüst trón; A ló és kis gazdája; A varázsló unokaöccse; Utolsó csata.
A könyvek eredetileg ebben a sorrendben jelentek meg: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény; Caspian herceg; A Hajnalvándor útja; Ezüst trón; A ló és a kisgazdája; A varázsló unokaöccse; Utolsó csata.
Viszont kronológiailag így jönnek sorba: A varázsló unokaöccse; Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény; A ló és a kisgazdája; Caspian herceg; A Hajnalvándor útja; Ezüst trón; Utolsó csata.
29. FILMVÁLTOZATOK
6 film készült a Krónikákból, mielőtt kiadták volna a 2005-ös Walden Media által készített filmet és mind a televízió számára: egy animált változat Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrényből 1979-ben; egy BBC előverziós változat Az oroszlán, a boszorkány és a ruhésszekrényből, a Caspian hercegből és A Hajnalvándpr útjából (ez a kettő össze lett vonva) és Az ezüst trónból az 1980-as években; és egy kevésbé ismert fekete-fehér változat Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrényhez az angol ITV számára 1968-ban. Tovább olvasom

ÍRTA: Ördögmanó KATEGÓRIA: Érdekességek, Narnia DÁTUM: 2017.05.03.

1 / 2 oldal12