C.S.Lewis élete a színpadon

A C.S.Lewis a színpadon: A legvonakodóbb megtérés-ben Max McLean (író, előadó, társrendező) elviszi a hallgatóságot C.S.Lewis korai életének és dramatikus változásainak történetébe. Míg néha a darab elég nehéznek érezhető, soha nem vált át okításba, de mégis megmarad annak komoly drámának, amit egy ember tud okozni.
A darab egy fájdalmas beszéddel és az “amikor még ateista voltam” mondattal kezdődik és csodával és a “most már hiszek” meggyőződéssel ér véget; a kettő között Lewis munkásságának rajongói felfedezni vélnek sok idézetet, ahogy Mclean lerajzolja a számos levelet, könyvet és esszéket, hogy egy kerek történetet alakítson ki.

A háttér egyszerű, nyugodt és McLean csodálatos előadásához alakul, hogy az töltse meg a teret. A háttérben képeket akasztottak fel a falra és elhelyeztek egy kényelmes fotelt is. A képek olyan személyeket heleznek előtérbe, akik hatással voltak Lewisra, mint ahogy egyes helyszínek is; mint például a lövészárok az I. világháborúból, a Magdalen Collage elülső része és az Addison’s Walk, ahol megrendítő beszélgetéseket folytatott J.R.R.Tolkiennel. A fotel, amiben Lewis pihenni szokott olyan, mintha társasági besélgetésben lenne a hallgatósággal és a világítás meleg és megtölti a színpadot. Néha úgy tűnik, mintha egy helyen csapdába esett volna, ahogy leírja egy felsőbb lény jelenlétét és a félelmet, hogy az elmée nincs egyedül; a világítás hidegebb lesz és olyan érzés keletkezik, hogy már-már bezártság érzetünk keletkezik.

Tovább olvasom

ÍRTA: Ördögmanó KATEGÓRIA: C.S.Lewis, Cikkek, Érdekességek, Színház DÁTUM: 2017.07.25.

TriStar – Az Ezüst trón egy bántalmazott lányról szól

A The Hollywood Reporter nemrég megjelentetett egy interjút Hannah Minghellával, aki a TriStar Pictures elnöke. Minghella megosztotta gondolatait a Narnia sorozat felélesztésével kapcsolatban, mely majd a 4. könyvvel, az Ezüst trónnal keződik; és persze elmondta mit gondol Jillről is.

Miért érezted úgy, hogy megkellett szerezned az új Narnia sorozat jogait 7 évvel azután, hogy az utolsó elkészült? És miért pont Az ezüst trón, a negyedik könyv; miért nem kezded újra?
Az elsőt a Disney készítette, ami igazán fantasztikus film. Nem hiszem, hogy a világ feltétlenül készen áll vagy kérne egy újrakezdést. Az ezüst trón egy tökéletes pillanat, hogy újra csatlakozzunk a sorozathoz, mert új karaktert mutat be, mégpedig egy Jill nevű kislányt, aki először lép be Narniába. Ha úgy nézzük, a történet egy fiatal lányról szól, akit bántalmaznak, de meg kell találnia a bátorságát, hogy ne csak magáért álljon ki, de igazából minden Narniainak erős pozitív üzenete van.

Változott-e az igazgatás a TriStarnál, mióta 2 éve te vezeted?
Egy kicsit kibővítettem. Jobban típus ismerőbbek és költségkímélőbbek lettünk. A közösnevező az összes TriStar filmnél, hogy eredetiek vagy fokozott valamilyen szempontból.

Tom Rothmannal és a Sonyval együtt dolgozva, mennyire engedékeny a TriStarral?
A TriStar mindig is fel volt osztva, ahol mindenki egy kicsit szabad kezet kapott. Mert az egész TriStar ötlet az volt, hogy összehozzuk a filmkészítőket és támogassuk őket és egy olyan helyet alkossunk, ahol nagyon kreatív vezetőjük lehetnek a filmjeiknek. Szóval igen, Tom egy kicsit engedékenyebb a TriStarral. És ezt annak is veszem, hogy nagyon elközeletett a filmkészítő-vezérelte filmekkel kapcsolatban és hogy nagyon bízik bennem és a csapatban.

ÍRTA: Ördögmanó KATEGÓRIA: Cikkek, Érdekességek, Filmek, Narnia DÁTUM: 2017.07.13.

A varázsló unokaöccse a 2018-as Shaw Festival-on

Úgy tűnik egy újabb Narnia rész lesz látható a színpadon, ezúttal az A varázsló unokaöccse című kötet színpadra vitele lesz a következő. Eddig az alábbiakat tudtuk meg erről a projektről:

A Narnia rajongóknak talán több, mint egy esélye lesz majd megnézni A varázsló unokaöccse színpadi produkcióját jövőre! A Shaw Fesztivál bejelentette, hogy A varázsló unokaöccse adaptációt Michael O’Brien fogja megnyitni a 2018-as szezonban. A rendező Tom Caroll lesz, aki a Stratford Fesztivál feldolgozásában készült Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrényt is rendezte 2016-ban.

A The Logos Theatre is részt fog venni a produkcióban. A dátumok és a jegyeladási információkat még nem tudjuk, de hamarosan bejelentésre kerülnek.

ÍRTA: Ördögmanó KATEGÓRIA: Cikkek, Érdekességek, Színház DÁTUM: 2017.06.18.

Ezüst trón hírek

Pár napja Joe Johnston megosztott velünk egy videót (amit azóta már nem látok), amiben elárult pár dolgot az Ezüst trónnal kapcsolatban.

Új szereposztás

Joe végre az asztalra csapott és elosztott néhány kételyt: Will Poulter többé már nem fogja alakítani Eustace Clarence Scrubb-ot az Ezüst trónban. De nem csak a kora volt az egyetlen indok:
“Will Poulter egy nagyon tehetséges színész, de túl idős már, hogy Eustace legyen. De ezentúl szeretném elkülöníteni az előtő trilógiától. Szóval egy teljesen új szereposztással fogom kezdeni.”
Poulter mostmár 24 éves, ami azt jelenti, hogy 15 évvel idősebb a karakternél, ahogy Lewis megírta az idővonalon is. A színész jelenleg a Detroit című filmben szerepel. (Ha már a szereposztásnál járunk, Johnston elmondta, hogy Pörgerág szerepére a fiatal John Cleese-t eltudná képzelni).

Új kinézet

Joe hozzátette, hogy Az ezüst trón nem fogja követni az előző Narnia filmek kinézetét.
“Teljesen másképp fog kinézni. Az én elképzelésemet fogja majd bemutatni a könyv alapján. Dolgozik velem egy produkciós dizájner, aki hamarosan neki kezd dolgozni és nagyon izgatott vagyok, hogy mennyire csodálatos lesz. Szeretném már elkezden ia filmet, nem akarok azt éreztetni, hogy ez csak egy gyors forgatás volt. Így sok forgatás a szabadban lesz majd – talán Új-Zélandon.”

Új trilógia

“Minden teljesen új lesz; ez egy új trilógia kezdete lesz. Utalni fogunk majd a karakterektre és az eseményekre az előző filmekből, ahogy a könyvek is teszik, de szerintem ez egy teljesen új trilógia lesz.”

ÍRTA: Ördögmanó KATEGÓRIA: Cikkek, Érdekességek, Narnia DÁTUM: 2017.06.07.

Amit C.S. Lewisról még tudni lehet 4. rész

Elérkeztünk a cikksorozat utolsó részét. Remélem tetszett és igyekszem majd újra hozni pár érdekességet, esetleg a színészekről és a filmekről is (:

19. TOLKIEN NEM SZERETTE A NARNIA TÖRTÉNETEKET, MERT úgy érezte, hogy a keresztény jelenlét túl egyértelmű, de Lewis ragaszkodott ahhoz, hogy nem konkrétan a szó értelmében írja a történetet. Egy ötödikesnek írt levelében Lewis elmagyarázta, hogy Aslan nem egyszerűen Jézust ábrázolja: Tegyük fel, hogy Narniába érkezünk és Isten fia, aki a mi világunkban ember lett, oroszlán lett ott; ezután képzeld el mi történne.
20. MEGBUKOTT AZ OXFORD FELVÉTELI vizsgán, kétszer is. Legalább kétszer írta meg a feladatot, de a matematikai részen elbukott. Végül felvételz nyert az egyetemre 1917-ben, mert szolgált a seregben.
21. NEM HITT A SZENTÍRÁS TÉVEDHETETLENSÉGÉBEN. Csakhogy tisztázzuk, magasan ajánlotta a Bibliát és a tanítását. Gyakran olvasta a Bibliát, de soha nem használta ugyanazt a nyelvezetet, mint ahogy av evangélisták ma.
22. NEM VOLT A REFORMÁCIÓ HÍVE. ÚGY gondolta, minden adandó problémát lehet megfelelően kezelni.
23. A CSŰRCSAVAR LEVELEI VOLT A LEGKEVÉSBÉ a kedvenc írása. Úgy nyilatkozott, hogy ez volt az, amit a legkevesebb élvezettel írt. “Oldalt váltani” nehéz volt számára
24. LEVELEZETT KATHY KELLERREL. Kathy Tim Keller felesége volt. A nő még akkor írt Lewisnak, mikor még 12 volt. 4 levél található meg tőle a “Gyerekeknek írt leveleim”-ben és 3 levél van a “Levelek C.S.Lewisnak”-ban is.

ÍRTA: Ördögmanó KATEGÓRIA: C.S.Lewis, Érdekességek DÁTUM: 2017.05.23.

Amit C.S. Lewisról még tudni lehet 3. rész

Kedvenc történetünk írójáról szóló érdekességek sorozata folytatódik. A mai nap elhoztam nektek a 3. részt is:

13. LEWIS ÍRT EGY HASONLÍTÓ TÖRTÉNETET gyerekkorából a későbbi Narnia kötetekhez: Az Animal-Landnek semmi köze nincs Narniához, talán az antropomorf vadállatok kivételével. Animal-land teljes egészében kizárja a csoda legapróbb esélyét is. Bár később hozzátette: Míg feltérképeztem és sorrendbe helyeztem az Animal-landet, edzettem maga, hogy regényíró legyek.
14. LEWIS MEGFONTOLTA, HOGY MAGA ILLUSZTRÁLJA a Narnia könyveket, ám úgy döntött, hogy nincs meg hozzá sem a képessége, sem az ideje. Ehelyett egy fiatal művészt, Pauline Baynest kért meg, aki J.R.R. Tolkien A sonkádi Egyed gazda című történetéhez is rajzolt 1948-ban. Bár soha nem volt teljesen elégedett Baynes rajzaival a gyerekekről és az állatokról, megjegyzéseiben hálás volt értük. Nem tud oroszlánt rajzolni, de annyira jó, gyönyörű és érzékeny, hogy nem tudom megmondani neki – mesélte George Sayernek. Mikor Az utolcsó csata megnyerte a Carnegie medált a Legjobb gyermekkönyv kategóriában 1956-ban, Baynes írt egy levelet Lewisnak, melyben gratulált neki. Az író ezt válaszolta neki: Nem inkább a mi medálunk?
15. 1955-BEN C.S.LEWIS TALÁLKOZOTT BILLY GRAHAMMAL, aki egy vezetői expedíción volt, amit a Cambridge egyetem szponzorált. Graham így beszél az íróról: Nem csak intelligensnek és értelmesnek találtam, hanem udvariasnak és edvesnek; őszintén érdekelte az expedíciónk. “Tudod – mondta, hogy találkoztunk – sok kritikát kapsz, de még nem találkoztam egy kritikussal sem, aki személyesen ismerne téged.”
16. MIKOR LEWIS A SZERELEM ALLEGÓRIÁJÁT ELKÜLDTE az Oxfor Clarendon Press-nek, a kézirat tovább lett küldve Charles Williamsnek. Abban az időben Willaims és Lewis nem ismerték egymást, de Lewis olvasta Williams The Place of The Lion novelláját. Williams válaszolt is Lewisnak, miután kapott tőle egy levelet, amiben dícséri munkájáz. Williams azt írta levelében Lewisnak, hogy A szerelem allegóriája “tulajdonképpen az egyetlen, amivel találkozott Dante óta, ami megmutatja mit is jelent ez a furcsa szerelmi identitás és hit.”
17. SOKAN, AKIK AZUTÁN OLVASTÁK LEWIS ELSŐ KÖNYVÉT, miután megtért, úgy hitték, hogy katolikus és a második kiadás egy katolikus kiadó által jelent meg. Lewis 1940-ben elcsodálkozott, hogy két ember, akinek megtérése hozzám köthető, pápisták lettek. Ez a népszerűség és katolikus ráhatás folytatódott végig Lewis életében egészen a mai napig. II. János Pál pápa a The Four Loves című regényről úgy beszélt, mint egyik kedvence.
18. A 30-AS ÉVEI KÖZEPÉIG LEWIS KÖLTŐ SZERETETT VOLNA LENNI. Az olyan modern költők mellett, mint T. S. Elliott, Lewis inkább kötött ritmusokkal szeretett verseket írni. Cupidóról és Pszichéről szóló újramesélése először versként indul, míg végül novellaként került kiadásra.

ÍRTA: Ördögmanó KATEGÓRIA: C.S.Lewis, Érdekességek DÁTUM: 2017.05.21.

1 / 2 oldal12